Realizując zadania innowacji pedagogicznej klasa II a i II b zapoznały się z produkcją mleka spożywczego, serów twarogowych niedojrzewających, serów dojrzewających i kefirów. Dzieci miały możliwość zobaczenia wszystkich etapów technologicznych przetwórstwa mlecznego takich jak: oczyszczanie na wirówce, pasteryzacja, normalizacja, homogenizacja, rozlewanie do butelek plastikowych PET, pakowanie zbiorcze, układanie na paletach i magazynowanie w chłodniach. Uczniowie zobaczyli bardzo ciężką pracę ludzką wspomaganą nowoczesnymi technologiami i urządzeniami oraz niezwykle odpowiedzialną pracę w laboratorium sprawdzającym cechy fizyczno-chemiczne produktów mlecznych.
Miłym doświadczeniem na koniec wycieczki była degustacja wszystkich produktów naturalnych w zakładzie. Śmigająca krówka na nartach będzie zawsze dzieciom dodawać sił i witalności.
D. Curzydło
ZOBACZ ZDJĘCIA TUTAJ<