Rozpoczęła się ulubiona pora większości przedszkolaków. Właśnie wiosna pobudza nas do życia, sprawia, że jesteśmy radośniejsi i mamy wiele chęci do działania. W przedszkolu dzieci swoją aktywność wykorzystały podczas pieczenia różnego rodzaju chleba i degustacji serów. Pierwszego dnia obejrzeliśmy film edukacyjny „Od ziarenka do bochenka” i rozmawialiśmy na ten temat. Nazwaliśmy wszystkie składniki potrzebne do wyrobienia chleba i do dzieła… W oczekiwaniu na wypiek dzieci brały udział w zabawach naśladowczych. Chlebki – z mąki orkiszowej, pszennej i żytniej, posypanej ziarenkami m. in. siemienia, słonecznika, dyni- były pyszne. W kolejnym dniu przedszkolaki dowiedziały się, jak zdrowy jest nabiał i co można zrobić z mleka- poznały etapy powstawania sera żółtego. Świeży chleb i sery smakowały wybornie, a przede wszystkim była to okazja do spróbowania czegoś nowego. To ważne, aby pokazać dzieciom różnorodność kulinarną.
A.Więcek
ZOBACZ ZDJĘCIA TUTAJ<