baner 3 got
Szkola new 1
Szkola new 3
Szkola new 4
Szkola new 5
Szkola new 6
Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Wycieczka do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Tymbarku

Treść

Realizując zadania innowacji pedagogicznej klasa II a i II b zapoznały się z produkcją mleka spożywczego, serów twarogowych niedojrzewających, serów dojrzewających i kefirów. Dzieci miały możliwość zobaczenia wszystkich etapów technologicznych przetwórstwa mlecznego takich jak: oczyszczanie na wirówce, pasteryzacja, normalizacja, homogenizacja, rozlewanie do butelek plastikowych PET, pakowanie zbiorcze, układanie na paletach i magazynowanie w chłodniach. Uczniowie zobaczyli bardzo ciężką pracę ludzką wspomaganą nowoczesnymi technologiami i urządzeniami oraz niezwykle odpowiedzialną pracę w laboratorium sprawdzającym cechy fizyczno-chemiczne produktów mlecznych. Miłym doświadczeniem na koniec wycieczki była degustacja wszystkich produktów naturalnych w zakładzie. Śmigająca krówka na nartach będzie zawsze dzieciom dodawać sił i witalności. D. Curzydło ZOBACZ ZDJĘCIA TUTAJ<
309669